50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e!

gzh_bucketlist_1_fb
#1. Neem je schepnet en emmer mee naar de speelpolder en kijk wat er zoal in de sloot zwemt. En eh, wel weer teruggooien hè!
gzh_bucketlist_2_fb
#2. Bladerverstoppertje! Zoek een plek met veel bladeren en bedek zoveel mogelijk van je lichaam. De ander moet jou zoeken. Wedden dat ‘ie wel twee keer moet kijken?!
gzh_bucketlist_3_fb
#3. Wild speuren! Ga ’s ochtends maar eens supervroeg je bed uit en kijk hoe de dieren in de speelpolder wakker worden. Vogels, insecten en misschien zelfs wel eekhoorns wrijven de slaap uit hun ogen. Enne, wel zelf wakker blijven hè!
gzh_bucketlist_4_fb
#4. Jaarringen tellen! Ga op zoek naar een omgehakte boom of een hele dikke tak. Als je goed kijkt zie je verschillende ringen. Als je die telt, weet je hoe oud de boom is!

gzh_bucketlist_5_fb
#5. Een bootje maken. Gebruik takjes en andere materialen die je buiten vindt. Vaart die goed in de sloot? Succes!
gzh_bucketlist_6_fb
#6. Zelf planten en zaaien, zodat je kunt genieten van bloemen en blaadjes. Graven, spitten en harken hoort er ook bij. Ben je al lekker warm van alle inspanning?
gzh_bucketlist_7_fb
#7. Weet je wat je echt gedaan moet hebben voor je 12e? Een vlot bouwen! Verzamel lange takken en bind ze aan elkaar met touw. Onder het vlot bind je een aantal flessen. Schip ahoy!
gzh_bucketlist_8_fb
#8. Weet je wat echt moddervet is om te doen? Wolken kijken! Deze witte reuzen bestaan uit waterdruppeltjes en ijskristallen. En ze hebben soms de meest gekke vormen. Ga maar eens op je rug liggen en teken na wat je ziet!

gzh_bucketlist_9_fb
#9. In de speelpolder mag je lekker op blote voeten lopen. Probeer eens verschillende plekjes. Hoe voelt de ondergrond?
gzh_bucketlist_10_fb
#10. Wild zwemmen. Sloten genoeg in en rond de speelpolders. En wie weet vang je tijdens het zwemmen nog wel een visje voor het avondeten!
gzh_bucketlist_11_fb
#11. Touwslingeren als Tarzan aan een liaan. Heb je dat al eens gedaan? In Polderrijk hangt een touw voor je klaar. Zelf een touw aan een tak knopen en slingeren is nog spannender natuurlijk. Wel een sterke tak uitzoeken hoor!
gzh_bucketlist_12_fb
#12. Nu het wat kouder wordt zoeken de insecten een warm huisje op. Ga voor #12 van de moddervette lijst met je vergrootglas op pad naar een insectenhotel. Je vindt deze luxe onderkomens in speelpolder …, … en … Wat zie jij allemaal?

gzh_bucketlist_13_fb
#13. Zoek eens goed naar sporen van dieren als een echte detective. Pootafdrukken, slijmsporen, uitwerpselen... Wie scharrelden hier allemaal rond? Waar leiden die sporen naartoe? Je bent een heuse detective.
gzh_bucketlist_14_fb
#14. Niets spannender dan ’s avonds buiten slapen. Lekker naar de sterren kijken. Luisteren naar alle vreemde geluiden, misschien hoor je wel een egel op zoek naar eten!
gzh_bucketlist_15_fb
#15. Ga je mee dammetjes bouwen in de sloot? Eerst genoeg grote en kleine takken zoeken. En dan schoenen uit, het water in en bouwen maar! Kijken hoe sterk je dam is en hoeveel water ie tegen kan houden…
gzh_bucketlist_16_fb
# 16. Ga je mee bramen plukken? Krijg je mooie rode vingers van. En ze smaken nog goed ook! Wist je dat je er ook mee kunt kleuren, probeer maar eens op papier.

gzh_bucketlist_17_fb
# 17. Ga eens lekker hooigooien! Aan het eind van de zomer als het gras gemaaid is, handenvol hooi pakken en dan naar elkaar gooien of, nóg beter, over elkaar heen. Tot het hooi in je ondergoed zit. Zal je moeder raar opkijken vanavond!
gzh_bucketlist_18_fb
# 18. Ah zo lief, die ieniemienie kleine eendjes. Net kleine donsballetjes, hoor je ze piepen? Er zijn er genoeg te vinden in de Speelpolder, kom jij ook kijken? Neem wat brood mee, zijn ze gek op!
gzh_bucketlist_19_fb
# 19. Verwen eens een konijn met een lekkere wortel. Neem zelf ook een hap, goed voor je ogen!
gzh_bucketlist_20_fb
# 20. Hey psst, ga je mee een geheime hut bouwen? Neem je schep mee, graaf een grote kuil, zoek flinke takken en graspollen om erover heen te leggen. Klaar is jouw eigen geheime hut! Niemand weet waar jij zit….

gzh_bucketlist_21_fb
#21. Buiten spelen als het regent, is superleuk, wist je dat? De regen over je hoofd laten stromen en dan de druppels van je neus likken. En daarna in de plassen stampen, zo hard, dat het water om je oren spat. Of dat je laarzen minstens halfvol water staan. Veel plezier!
gzh_bucketlist_22_fb
#22. Zielig joh, zo’n dood vogeltje. Ga jij het begraven? Stop het in een mooie doos. Bloemen zoeken voor op het graf en een mooi boeket bloemen plukken. Je kunt het graf versieren met mooie steentjes, schelpen of een kruis van takken. En een traan geeft niets hoor, het is ook best zielig!
gzh_bucketlist_23_fb
#23. Weet je wat krakkie lopen is? Het ijs in een slootje stuktrappen en dan zorgen dat je schoen droog blijft. Durf je dat? Slootjes genoeg hoor! En als het ijs dan dik genoeg is, kun je heerlijk hele dagen schaatsen! Ga maar eens luisteren welk geluid het ijs maakt. Vertel je het ons?
gzh_bucketlist_24_fb
# 24. Ga je mee kikkervisjes vangen? Dan kun je goed zien hoe ze groeien. Vergeet je ze niet te voeren? Ze eten waterplanten, maar dunne plakjes komkommer of een doorgesneden tomaat vinden ze ook heerlijk!

gzh_bucketlist_25_fb
# 25. Hee stoere zandridder! Ga je met je vriendjes een wedstrijd doen, wie het grootste, mooiste zandkasteel kan bouwen? Eromheen een grote slotgracht maken en dan volgooien met slootwater! Sluit je geen echte prinses op in de torenkamer?
gzh_bucketlist_26_fb
#26. Snel je bed uit, er ligt sneeuw!! Ga je een sneeuwengel maken of een sneeuwpop met zo’n dikke wortel als neus? Of ga je een sneeuwballengevecht houden met je vriendjes? Lekker elkaar inzepen tot je wangen ervan gloeien….
gzh_bucketlist_27_fb
# 27. Hee waaghals, ga eens op zoek naar een lange, stevige stok en een slootje: een flinke aanloop en hup, eroverheen of…. erin? Oeps! Geeft niets joh, je droogt wel weer op!
gzh_bucketlist_28_fb
#28. We gaan op zoek naar echte schatten! Met je schep in de grond een gat graven. Wie weet wat je allemaal tegenkomt, misschien wel echte oude munten. Of een mooie schelp, muizenbotjes of…. Graven maar!

gzh_bucketlist_29_fb
# 29. Jouw mama is vast de allerliefste! Ga je haar verrassen met een heel mooi boeket bloemen? Niet uit de winkel, nee joh, zelf geplukte bloemen vindt ze véééél mooier. Dus hup, het veld in, op zoek naar de allermooiste, want alleen die zijn goed genoeg voor de allerliefste mama toch?
gzh_bucketlist_30_fb
# 30. Hebben jullie thuis oude gordijnen of oude lakens? Dan kun je daar een hele mooie tent van bouwen. Durf jij daar dan een nachtje in te slapen? Luisteren naar het geritsel van de beestjes of de wind, of…. , je weet het niet hè…. Spannend toch?!
gzh_bucketlist_31_fb
# 31. Durf jij ’s nachts op pad? Ja? Durf je het ook zónder mobieltje, zónder tablet en…. zónder zaklamp? Dan heb je pas écht lef! Met je vriendjes door het donker sluipen, wie weet wie of wat je tegenkomt. Een kat op rooftocht of een geheimzinnige figuur. Is het een inbreker? Of toch de buurman die laat thuiskomt? Maar wel eerst even aan papa of mama vragen of je weg mag hè!
gzh_bucketlist_32_fb
# 32. Hee Robin Hood, we gaan een pijl en boog maken! Met een grote tak en wat touw, maak je een hele mooie boog. Heb je alleen nog wat takken nodig voor pijlen. Schieten maar!! Kun jij in de roos schieten? Of de appel van het hoofd van je vriendje? Niet op je vriendje richten hè!

gzh_bucketlist_33_fb
# 33. Wist je dat je geluiden kunt maken met een grasspriet? Of dat je heel schel kunt fluiten met een schelp of een slakkenhuis? Of doe het geluid van een uil na op je handen. Zo kun je je vriendje laten weten waar je zit bij verstoppertje ofzo. Reuze handig!!
gzh_bucketlist_34_fb
# 34. Lief zo’n klein kalfje. Moet jij ook zo om ze lachen als ze door de wei rennen en springen? Ga eens dichtbij zo’n kalfje staan en laat ‘m maar eens op je hand zuigen. Dat voelt echt heel raar, z’n tong is ruw, net schuurpapier! En zijn wang is heel zacht, net fluweel. Bijten doen ze niet hoor. Meestal niet tenminste ;)
gzh_bucketlist_35_fb
# 35. Als je nou toch al bij de kalfjes durft, ga dan ook eens tussen de koeien lopen! Tegen ze loeien, kijken of ze terug gaan loeien. Wat zouden ze denken? Of voer ze eens wat gras, zo grappig om te zien hoe ze dat met hun tong oppakken. Dan weet je meteen waarom hun tong zo ruw is.
gzh_bucketlist_36_fb
# 36. Heb je ook zo’n dorst gekregen van het spelen? Een lekkere sappige appel helpt daar heel goed tegen. Zie je ze hangen aan de boom? Even goed om je heenkijken of niemand het ziet en dan vlug die appel plukken. Geloof me: die smaakt het allerlekkerst! Durft je vriendinnetje vast niet!

gzh_bucketlist_37_fb
# 37. ’s Morgens vroeg hoor je de vogels fluiten. Vaak lig je dan nog in je bed. Maar ga eens heel vroeg het veld in, en dan heel goed luisteren naar de vogels. Hoeveel verschillende soorten hoor jij? Goed luisteren en tellen hè, we zijn heel benieuwd hoeveel vogels jij herkent!
gzh_bucketlist_38_fb
# 38. Ga eens op zoek naar stenen die zo goed over het water suizen. Je weet wel, die platte, dunne. En dan een wedstrijdje doen wie de steen het vaakst over het water laat stuiteren voor de steen zinkt! Wat is je record?
gzh_bucketlist_39_fb
# 39. Wat gaat er eigenlijk allemaal in een heksensoep? Nou ja, wat eigenlijk niet! Gras, modder, takken, blaadjes, insecten, bloemen, verzin het maar. Maak je eigen toverdrankje, voer een kikker een slokje en misschien tover je wel een prins tevoorschijn! Als dat niet werkt, kun je de kikker ook zoenen, als je durft!
gzh_bucketlist_40_fb
# 40. We gaan op zoek naar grondwater! Heb je je schep nog klaar liggen? Meenemen dan en een hele, hele, héle diepe kuil graven. Zo eentje waar je samen met je vriendjes in kunt staan. Wedden dat je natte voeten krijgt!

gzh_bucketlist_41_fb
# 41. Kun jij een beetje hard lopen? Samen met je vriendje een wedstrijdje doen wie het hardst kan rennen. Hard wegrennen voor de boer van wie je net een appel hebt gepikt…. Dan ren je vast harder dan je ooit hebt gedaan ☺
gzh_bucketlist_42_fb
# 42. Hey prinses, ga je mee een kroon maken? Van die mooie gele madeliefjes! Er staan er genoeg. Pluk een hele bos, gleufje in het steeltje maken en de volgende bloem er doorheen steken, dat kun jij vast wel! Is je kroon klaar, dan kun je ook nog een armband maken, een enkelband of een mooie kroon voor je beste vriendinnetje. Of een ketting, of…. Jij bent nog wel even bezig!
gzh_bucketlist_43_fb
# 43. We gaan lekker tekenen in het zand! Veeg het zachte zand maar even weg, op wat harder zand gaat het veel beter. En maak dan je mooiste tekening. Foutje gemaakt, geen probleem, veeg je zo weer uit! Je kunt je tekening versieren met takjes, blaadjes, schelpen, stenen, boomschors, verzin het maar! Het is jouw kunstwerk.
gzh_bucketlist_44_fb
# 44. Ben jij een beetje lenig? Er staan genoeg bomen in de Speelpolder die perfect zijn om in te klimmen! Dus zoek de mooiste uit, en dan hup omhoog. Hoe hoog durf jij? In de zomer tussen de bladeren is dit natuurlijk een vette verstopplek! Niemand die je ziet, buut vrij!

gzh_bucketlist_45_fb
# 45. Ben je gevallen? Schram op je knie van de bramen? Niet leuk maar ook niet erg! Het doet even pijn, maar bij een stoere vent of meid als jij is dat snel weer over! En als je heel slim bent, sleep je er thuis wel een snoepje uit….
gzh_bucketlist_46_fb
# 46. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het allermooiste van de Speelpolder! Zoek eens een blaadje dat al een beetje aan het rotten is, waar je de nerven al van kunt zien. En dan op zoek naar spinnenwebben. Blaadje erdoorheen halen en klaar is je spiegel! Wie is er de mooiste van de Speelpolder? Jij natuurlijk!
gzh_bucketlist_47_fb
# 47. Ga je mee vissen? Niet op voorntjes, nee joh, maar op rivierkreeften. Met je schepnet vis je ze zo uit het water. Voor ieder vriendje een. En dan kijken welke kreeft het snelst kan lopen. Moedig je je eigen kreeft wel hard aan! Dan gaat ie vast al eerste over de finish!! Daarna mogen ze weer terug in de sloot. Tot de volgende race dan hè…
gzh_bucketlist_48_fb
# 48. Beetje moe geworden van al het rennen en spelen in de Speelpolder? Zoek een lekker plekje in de schaduw van een boom. Op je rug in het gras liggen uitrusten. Knijp je ogen tot spleetjes en kijk dan eens naar boven. De zon schijnt door de blaadjes heen en je ziet de mooiste kleuren.

gzh_bucketlist_49_fb
# 49. Wie is het snelst beneden? Zoek een mooi dijkje of een heuvel. Bovenaan klaar gaan liggen, armen langs je lijf natuurlijk, neus in het gras en gáán! Nu maar hopen dat je op tijd stopt vóór het slootje…. Of niet, wat maakt het ook uit! Je droogt wel weer!
gzh_bucketlist_50_fb
# 50. Ga je mee op kleine-beestjes-safari? Zoek eens een mierennest en voer ze broodkruimels, die slepen ze zo naar hun nest. Sterk zijn ze hè, die kleine mieren. Of durf jij een dikke, vette kruisspin met je blote handen te vangen? Aaaaahhhh, dat kriebelt!